Följ en 90-talist på väg mot en bättre ekonomi

Jag är en man, född tidigt 90-tal, som försöker bygga upp en aktieportfölj helt från scratch genom långsiktiga investeringar i företag som jag tror kan skapa värde över tid. Jag försöker inte tajma marknaden genom att sälja för att börsen svänger och jag anser mig därför väldigt långsiktigt i mina innehav. En stor del av min arbetsinkomst sätter jag undan till investeringar som i huvudsak utgörs utav köp av aktier. Jag redovisar min portfölj och varje affär utan att dölja något. Jag delar även med mig av tips till en mer ekonomisk vardag.

tisdag 20 augusti 2013

Skolstart

Nu är sommarjobbet slut och skolstarten börjar närma sig. Sommarjobbet har flutit på bra och tre härliga månadslöner kommer göra gott nu under hösten (och förhoppningsvis våren.)

Jag förstår inte att vissa studenter väljer att inte jobba under sommaren. Pengarna man tjänar är ovärderliga. Men jag antar att en hel del får tillskott från föräldrar och far- och morföräldrar. 

Inför skolstarten har jag valt att investera i nya pennor, suddgummi och block. Ska även införskaffas en hel del kurslitteratur idag. Jag har även tänkt köpa en fysisk kalender då jag slutligen insett att den jag har i mobilen är omständig, otydlig och abstrakt. Jag vill ha tydlig struktur och tillgänglighet. Därför blir valet en fysisk kalender med riktig häftning och riktigt papper. 

Kanske något som på de på bilden? Ser dyra ut.. 

Har spenderat några timmar med att läsa igenom Ratos, Latour och Peabs halvårsrapporter (länkar till rapporterna i PDF-form.) Väldigt intressant. Ratos var nog intressantast, i Peab händer det för mycket och Latours var riktigt tråkig. Jag gillar när det är tråkigt! Inga överraskningar och en fortsatt härlig soliditet på 80-90%. Det passar mig verkligen. Se Simon Blecher förresten om tråkiga bolag. Väldigt inspirerande.

Ratos (länk till rapport)
Peab (länk till rapport)
Latours (länk till rapport)

6 kommentarer:

  1. Vad tror du om ratos i framtiden?
    Vad för nåt plugga du?
    Förövrigt så är en fysiskt kalender kanon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag läser treårig ekonomikandidat. Mer berättar jag inte för min anonymitets skull. Kanske kommer lite mer info om det i framtiden om jag känner mig tryggare med att identifiera mig = )

      Använder du också en riktigt kalender? Det blir första gången för mig så det är bara bra att fler rekommenderar det!

      Angående Ratos. Förenklat; hade jag inte trott på att Ratos blir riktigt bra i framtiden så hade jag sålt innehavet. Men jag kan skriva lite mer om hur jag tänker.

      Jag tror att Ratos har tagit några hundår nu och möjligtvis får ta 1-3 till. Något som kommer vara avgörande tror jag är hur investeringen i norska Aibel slår ut som är ett väldigt stort företag för Ratos mått mätt. Jag tror att Inwido, också ett stort innehav, följer byggkonjunkturen ganska tydligt och vändningen kommer förr eller senare. Vid vändning kommer Ratos säkert avyttra bolaget som just nu är en liten surdeg. I Bisnode, också ett av de största innehaven, har man just gjort en stor strukturomvandling och slagit ihop alla små dröser av småföretag som ingick till ett enda under samma varumärke. Detta tycker jag är en typisk Private-equity åtgärd som syftar till att effektivisera och skära bort en massa dökött. Det viktigaste är att man vidtar åtgärder för att förädla bolagen, vilket man gör nu med Bisnode.

      SF-affären är också väldigt stor och också en typisk private-equity affär där man köper upp och slår ihop. Monopol(?) på bio i Finland och Sverige borde vara lukrativt. I affären borde i alla fall synergier kunna skapas då man i princip sysslar med samma sak. Köper in filmer och visar dem på Bio samt kringförsäljning av Godis, läsk etc.

      Ratos har också gjort stora investeringar i Arcus. En helt ny produktionsanläggning samt starka varumärke som i princip är standardsortiment på svenska Systembolaget. Jag tror att åtgärderna är bra och bör betinga en bra värdeökning för innehavet. Detsamma gäller för Bisnode.

      Också värt att notera är tjatet om Ratos substansvärde och den "premie" man betalar för Ratosaktien. Det är ingen premie. Ratos substansvärde räknas ut på det bokförda värdet på portföljbolagen och inte marknadsvärdet. T.ex. GS-Hydro har ett bokfört värde på 14 miljoner i ratos balansräkning. År 2012 omsatte GS-Hydro 1 352 Mkr och gjorde en vinst minst 123 Mkr EBITA(före ränta, skatt, amortering). Ett sånt här företag borde väl bokföras till P/E 8-12? Då borde GS-Hydros bokförda värde vara runt miljarden.

      Blev lite långt här. Kanske ska göra detta till ett inlägg = )

      Radera
    2. Ska själv precis påbörja en treårig ekonomikandidat, kommer bli 3 tuffa år då jag jobbar 100% dessutom. Några funderingar på inriktning än?

      Jag kör med både digital och vanlig kalender. Äger dock en ganska dålig sådan och skulle absolut behöva skaffa mig en nyare

      Mvh

      Radera
    3. Oj. Arbete 100% + heltidsstudier i tre år? Kör så det ryker! Kommer själv nöja mig med att jobba ca. 20%.

      Jag har bra funderingar på inriktningen men det behåller jag för mig själv än så länge. Jag har ett brett intresse för både finans, redovisning och fastigheter så måttligt kluven är jag.

      Vad väljer du för inriktning då?

      Radera
    4. Har en utbildning och är fast anställd som Specialistofficer i Försvarsmakten, men tycker att ekonomi är ett intressant område så därav blir det att försöka ta iallafall en kandidat.
      Siktar mot Redovisning.

      Radera
    5. Oerhört intressant! Speciellt här bland ekonomibloggarna skulle jag tro. Redovisning är nog inte fel. Finns ju alltid ett behov av det.

      Lycka till!

      Radera